Панцанела с риба тон

Съставки

за 4 порции:
300 г сух хляб
2 консерви по 160 г Rio Mare риба тон натюр
2 домата
4 репички
1 стъбло целина/селъри
1 глава бял лук
80 мл маслиново масло Extra Virgin
2 супени лъжици червен винен оцет
босилек
сол и пипер

Stampa Ricetta

Сподели рецепта

Кажи на приятелите си

ПРОДУКТ ИЗПОЛЗВАН В РЕЦЕПТА

Rio Mare риба тон натюр

Повече информация

Начин на приготвяне

    1. Нарежете сухия хляб на филии и го накиснете в студена вода за няколко минути. Когато вече е добре напоен, го изстискайте и раздробете.

    2. Нарежете доматите на дребно, репичките на филийки, а лука – на тънки шайби. Добавете накъсания на ръка босилек. Смесете зеленчуците с хляба, овкусете със сол и пипер. Излейте в сместа маслиновото масло и напръскайте с оцета.

    3. Отцедете рибата, наситнете я и я добавете към останалите съставки. Размесете добре, сервирайте в отделни чинии и декорирайте с няколко листенца босилек. Малко история:

    Панцанела е типично за Тоскана и централна Италия лятно ястие. Според оригиналната рецепта се приготвя с накиснат вчерашен хляб, краставици, червен лук, обилно подправени с маслиново масло, оцет и сол. Днешно време често пъти се използват пресни домати, маслини и, както е в тази рецепта, риба тон.