Телешко със сос от риба тон
Съставки
1. За месото:
600 г телешко контрафиле или вайсбрат
1 стъбло целина/селъри
1 средна глава лук
1 морков
1 чаша сухо бяло вино
сол
2. За соса:
2 консерви от 240 г Rio Mare риба тон в маслиново масло
2 жълтъка
4 филенца аншоа в олио
1 равна супена лъжица отцедени каперси, мариновани в оцет
280 г маслиново масло
сок от ½ лимон
сол и пипер
Stampa Ricetta
Начин на приготвяне
1. Сложете 2 л вода да заври, а после добавете почистените и нарязани на едро зеленчуци, виното и месото. Овкусете със сол и оставете да поври за час и половина, а след това да се охлади в бульона.
2. Разбийте в купа или в блендер жълтъците с малко сол, пипер и няколко капки лимонов сок. Първо разбивайте на бавни, а после на бързи обороти, като добавяте маслиновото масло на дебела струя. Когато сосът започне да се сгъстява, постепенно добавете и лимона. Ако майонезата се пресече, сложете в нова купа един нов жълтък и, докато го бъркате, добавете малко по малко пресечената майонеза. (Ако нямате време за това, може да използвате 250 г готова майонеза.)
Когато майонезата е готова, добавете към нея рибата, аншоата и каперсите и блендирайте за 1 минута до получаване на хомогенен сос.
3. По желание можете да добавите към соса и няколко лъжици студен телешки бульон, за да бъде сосът по-течен. Той ще стане по-лек, ако добавите към него и парченца от сварените зеленчуци, използвани за овкусяване на бульона. Разбира се, всичко това трябва отново да се блендира.
4. Отцедете добре и нарежете на тънко охладеното месо, аранжирайте го в чиния, залейте със сос, оставете да се овкуси поне за час и сервирайте.