Рибата в средиземноморската диета
Правилното хранене, съчетано с активен начин на живот, играе фундаментална роля в профилактиката на множество широко разпространени в днешно време заболявания, известни като „болести на начина на живот“.
В основата на хранителната пирамида са храните, които трябва да се консумират ежедневно, веднъж или няколко пъти на ден: зърнени храни, плодове, зеленчуци, маслиново масло, млечни продукти и кисело мляко.
В центъра й откриваме храните, които е добре да приемаме два или повече пъти седмично: бяло месо, варива, свежи сирена и риба. И накрая, на върха на пирамидата, се намират червеното месо и сладкишите, които се консумират веднъж седмично.
В контекста на средиземноморската диета рибата заема много важно място. Има научни доказателства, че тази храна, консумирана в правилните количества при балансирана диета, може да допринесе за поддържане на здравословното състояние.
Всъщност както прясната, така и консервираната риба осигуряват ценни хранителни вещества: белтъчини с висока биологична стойност, минерални соли и ценни Омега-3 мастни киселини. По тази причина Новата пирамида на устойчивата средиземноморска кухня, предложена от IFMeD, препоръчва консумацията на минимум 2 порции риба седмично.