Скъпоценни ресурси
Златна мина с протеини.
Порция риба тон (100 g отцедено тегло) осигурява на възрастен човек над 40% от дневните му нужди от белтъчини.
„Благородните“ протеини са лесни за усвояване и са от съществено значение за растежа, изграждането и поддържането на тъканите. 100 грама риба тон в маслиново масло съдържа 18,5 g повече белтъчини от прясна телешка пържола със същото тегло. Като се има предвид, че един възрастен човек ежедневно се нуждае от толкова грама белтъчини, колкото е телесното му тегло в килограми, риба тон е един от най-добрите съюзници на пълноценната, здравословна и нискокалорична диета. Консервираната риба тон осигурява важни за организма витамини и минерали. Тъй като нашата риба тон не съдържа никаква съединителна тъкан, тя е лесносмилаема и може да се яде без проблем както от деца, така и от възрастни.
Белтъчините в някои видове риба са особено богати на аргинин – аминокиселината, която тялото използва за синтезиране на азотен оксид (NO), отговорен за ефективното съдово функциониране и за защитата на артериалните съдове срещу атеросклероза. Някои малки пептиди също имат антиоксидантен ефект.
Ползите от фосфора
Подобно на калция, фосфорът също е основен минерал. Тези две хранителни вещества работят в тясно сътрудничество за изграждане на здрави кости и зъби. Фосфорът играе съществена роля за контролирането на баланса в нервната система. За да се задоволят нуждите на организма от фосфор, диетолозите препоръчват дневен прием от 800 милиграма. 100 гр. риба тон в маслиново масло осигуряват около 20% от препоръчителния дневен прием. Риба тон има най-високо съдържание на фосфор от всички видове риба.