Суши с риба тон
Съставки
2 консерви по 160 г Rio Mare риба тон в маслиново масло
4 стъбла крехка целина/селъри
100 г крема сирене
1 морков
250 г ориз за суши
15 г захар
40 мл оризов оцет
4 листа от водорасли нори
сол и соев сос
Stampa Ricetta
Начин на приготвяне
1. Изсипете ориза в купа със студена вода, измийте го добре и го отцедете, след което го сложете в тенджера и го залейте с около 250 мл вода. Прибавете чаена лъжичка сол и разбъркайте добре. Захлупете с капака и варете около 15 минути. Отдръпнете от огъня и оставете да престои няколко минути.
2. Загрейте оцета и захарта в малка тенджерка, така че да се получи гъста течност. Добавете я към ориза и разбъркайте добре. След това попийте ориза в мокра кърпа.
3. Обелете горния слой на целината и я нарежете на дълго, така че да се получат пръчици, а после почистете и настържете моркова.
4. Сложете едно листо нори върху бамбукова подложка (можете да използвате и домакинско фолио) и го покрийте със слой ориз, като го изравните с мокри длани. Намажете с крема сирене, сложете няколко пръчици от целината и малко от настъргания морков, а след това и от отцедената и наситнена риба.
5. Навийте листото, така че да се получи стегнат и правилен цилиндър, увийте го с домакинско фолио и го оставете в хладилника. Направете същото и с останалите листа от водорасли.
6. Нарежете сушито и го сервирайте със соев сос. По желание добавете и маринован в оцет джинджифил.